VERHAAL | Jayden (34): “Elke dag parkeert mijn buurman zijn vervuilende wagen op de twee laadplekken die we hebben — en ik word er gek van!”

Jayden (34) had hoge verwachtingen van zijn elektrische auto, maar wordt teleurgesteld omdat hij geen laadplek kan vinden vanwege zijn buurman die de enige twee laadpalen bezet houdt.

 

Dit gebeurt elke avond: hij rijdt de straat in en hoopt op een vrij laadpunt. Meestal zijn de plekken bezet, wat betekent dat hij extra tijd kwijt is aan het zoeken naar een laadmogelijkheid. Na een lange werkdag wil hij gewoon naar huis.

Het doel van laadplekken

Een jaar geleden werden er twee openbare laadpalen geïnstalleerd in Jaydens wijk om elektrische auto’s te stimuleren. Hij was enthousiast over de duurzame stap, maar zijn buurman bezet de plekken elke avond met zijn grote auto, soms zelfs beide!

“Het is niet iets wat per ongeluk gebeurt,” vertelt Jayden, terwijl hij zijn fronsende wenkbrauwen laat zien. “Het is iedere dag hetzelfde ritueel. Hij parkeert zijn auto daar zonder ook maar één seconde na te denken over de mensen die het echt nodig hebben en hierdoor creëert hij dagelijks problemen voor anderen die geen parkeerplaats kunnen vinden.”

Jayden heeft overwogen om ergens anders te gaan wonen, maar waarom zou hij zich moeten aanpassen? Hij heeft zelfs onderzocht of hij een privélaadpaal bij zijn huis kon laten installeren, maar dat bleek niet haalbaar en oneerlijk, aangezien er openbare laadpalen zijn die gewoon toegankelijk zouden moeten zijn voor de juiste voertuigen.

Een goed gesprek

Jayden heeft meerdere keren geprobeerd met zijn buurman te praten. De eerste keer sprak hij vriendelijk en vroeg of zijn buurman wist dat de laadplekken bedoeld waren voor elektrische auto’s. Het antwoord dat hij kreeg was: ‘Ach joh, wat maakt het uit? Ik sta hier toch maar even?’

Het ‘even’ moment is nu een vast patroon. De buurman vertrekt elke ochtend naar zijn werk en parkeert elke avond op dezelfde plek. Gesprekken met Jayden hierover verlopen moeizaam, waarbij hij zelfs te horen kreeg een eigen laadpaal te kopen als hij het zo’n probleem vond.

De situatie wordt nog frustrerender doordat de buurman geen enkele consequentie lijkt te ondervinden. Zonder boetes of waarschuwingen blijft hij zijn gedrag herhalen, terwijl dit voor de elektrische rijders in de buurt een grote hindernis vormt.

Gemeente blijft afwachtend

Omdat het probleem bleef bestaan, besloot Jayden contact op te nemen met de gemeente. Hij hoopte dat er actie zou worden ondernomen, maar in plaats daarvan ontving hij slechts een standaardreactie: ‘We zullen het monitoren, maar er zijn beperkte opties voor ons om in te grijpen.’”

Volgens de regelgeving moet je elektrisch rijden om een laadplek te gebruiken. Handhaven is moeilijk zonder duidelijk verbodsbord en controle is zeldzaam in mijn buurt.

Jayden is niet de enige die bezorgd is. Veel andere buurtbewoners delen zijn zorgen, maar de gemeente lijkt er geen prioriteit aan te geven. Hoewel het misschien niet als een urgente kwestie wordt beschouwd, is het wel degelijk een probleem voor mensen die dringend een laadplek nodig hebben.

zoeken naar een laadpaal

Omdat de vaste laadplekken niet beschikbaar zijn, moet Jayden elke dag opnieuw een alternatief vinden, en dat kan een behoorlijke uitdaging zijn.

“Soms ben ik twintig minuten onderweg om een laadpaal te vinden, maar in sommige gevallen kan het ook voorkomen dat de laadpaal buiten de wijk ligt, waardoor ik gedwongen word om ofwel een flinke wandeling te maken naar de laadpaal of om een alternatieve oplossing te vinden voor het opladen van mijn elektrische voertuig.”

“Hoewel zijn vrouw begrip heeft voor de situatie, blijft het een uitdaging. Hij legt uit: ‘Het is niet alleen lastig voor mij, maar voor het hele gezin als ik laat thuis ben omdat ik een laadplek moest zoeken. Het is niet iets wat je van tevoren plant, dat je nog een extra rondje door de stad moet rijden om te kunnen opladen.'”

Daarnaast zorgt deze zoektocht voor onnodige extra kilometers en energieverbruik, wat ironisch genoeg in strijd lijkt te zijn met het oorspronkelijke doel van elektrisch rijden, namelijk het verminderen van de belasting op het milieu en het bevorderen van duurzaamheid.

De buurt wil verandering

Jayden staat niet alleen in zijn frustratie, want ook meerdere buren met elektrische auto’s lopen tegen hetzelfde probleem aan. Er is zelfs een groepsapp opgericht waarin zij hun ervaringen delen en elkaar helpen met het vinden van oplossingen voor het opladen van hun elektrische voertuigen.

“We hebben herhaaldelijk meldingen bij de gemeente ingediend, maar helaas hebben deze niet tot het gewenste resultaat geleid. Een van onze buren heeft zelfs handhaving ingeschakeld, maar deze kwam pas dagen later ter plaatse en tegen die tijd was de betreffende plek natuurlijk alweer leeg.”

Het probleem dat zich voordoet is dat de buurman zich volledig bewust is van de situatie en dat hij er hoogstwaarschijnlijk geen enkele nadelige gevolgen van zal ondervinden. Hoewel er technisch gezien niets onwettigs is aan zijn handelingen, begrijpt iedereen in de buurt dat het niet juist is en dat het krenkend kan zijn voor anderen.

Betere regelgeving

Jayden is van mening dat er strengere regels nodig zijn, vergelijkbaar met speciale parkeerplekken voor bepaalde groepen, zouden er duidelijke richtlijnen moeten zijn voor laadplekken. Hij vraagt zich af waarom er boetes staan op foutparkeren bij speciale parkeerplekken, maar niet bij laadplekken. Mensen moeten zich bewust zijn van het specifieke doel van deze plekken.

Volgens hem is dit de enige manier om daadwerkelijk verandering teweeg te brengen. Hij gelooft dat zodra mensen zich bewust zijn van de mogelijke consequenties van hun acties, ze wel twee keer zullen nadenken voordat ze iets doen.

Een positieve blik

Voorlopig blijft Jayden dagelijks wanhopig op zoek naar een laadplek voor zijn elektrische auto, terwijl zijn buurman zorgeloos zijn auto kan parkeren zonder al te veel moeite. Ondanks de frustratie blijft Jayden echter hoopvol dat hij uiteindelijk een goede oplossing zal vinden voor zijn parkeerprobleem.

Misschien wordt de handhaving van regels omtrent het gebruik van laadpalen in de toekomst strenger, waardoor er meer controle zal zijn op naleving. Aan de andere kant, is het ook mogelijk dat er simpelweg meer laadpalen worden geplaatst om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar elektrische voertuigen. Dit zou een significante bijdrage leveren aan het stimuleren van duurzame mobiliteit en het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Zolang de verandering nog niet heeft plaatsgevonden, zal hij onvermoeibaar blijven zoeken naar oplossingen. Met geduld en doorzettingsvermogen blijft hij vastberaden uitkijken naar een toekomst waarin elektrisch rijden daadwerkelijk net zo eenvoudig wordt als beloofd.

Belangrijke punten:

  • Soms gebruiken niet-elektrische auto’s openbare laadplekken.
  • “Gemeentehandhaving is hier niet altijd in staat om op te treden.”
  • Elektrische rijders moeten dagelijks meer tijd besteden aan het zoeken van een laadplek.
  • Betere regelgeving en controles kunnen dit probleem verminderen.
  • Het plaatsen van meer laadpalen in woonwijken zou het gemak vergroten.

DEEL NU : VERHAAL | Jayden (34): “Elke dag parkeert mijn buurman zijn vervuilende wagen op de twee laadplekken die we hebben — en ik word er gek van!”

De inhoud van dit artikel is samengesteld door het Mediakanaal: Zonnestraaltjes. De naam zonnestraaltjes ‘weerspiegelt’ waar wij voor staan. We verspreiden zonnestraaltjes in een digitale duisternis. Je kunt Zonnestraaltjes hier volgen op Facebook: Zonnestraaltjes. 

Disclaimer: Dit artikel bevat geen financieel, juridisch of medisch advies. SPECTRUM Magazine en de uitgever zijn niet verantwoordelijk voor beslissingen die worden genomen op basis van deze informatie. Dit bericht is uitsluitend bedoeld ter informatie en vormt geen financieel advies op Facebook.

Scroll naar boven