In restaurants en cafés is het steeds gebruikelijker om bij het afrekenen de optie te krijgen om een fooi toe te voegen via het pinautomaat. Niet iedereen maakt echter gebruik van deze mogelijkheid. Sommige gasten geven liever contant een extraatje, terwijl anderen helemaal geen fooi geven. Dit roept vragen op: Is het geven van fooi een kwestie van beleefdheid, of is het eigenlijk niet nodig? En wat bepaalt of iemand bereid is om iets extra’s te geven aan het personeel?
Content:
Waarom geven mensen fooi?
Fooi geven is in veel landen een gewoonte, maar niet verplicht. In Nederland wordt het gezien als waardering voor goede service, maar niet iedereen doet het. Met digitaal betalen als norm, blijft de vraag: blijft fooi bestaan?

klantvriendelijkheid
Klantvriendelijkheid is een belangrijke factor bij het geven van fooi, gasten laten zich leiden door hoe ze behandeld worden. Attente en vriendelijke bediening zorgt ervoor dat gasten sneller een extraatje achterlaten, terwijl gehaast of ongeïnteresseerd personeel kans heeft op geen fooi. Fooi is niet alleen een beloning, maar ook een vorm van feedback van gasten over hun ervaring.

fooi in de horeca
Velen vragen waarom fooi geven in de horeca zo normaal is, terwijl het in andere sectoren zoals supermarkten en kapsalons minder gebruikelijk is. Dit roept vragen op over de eerlijkheid van het geven van fooi aan horecapersoneel terwijl anderen geen extraatje krijgen.

Een veelvoorkomende opmerking is: “Maar ze verdienen toch al salaris?” Dit argument wordt voornamelijk geuit door mensen die geen fooi geven, omdat zij van mening zijn dat werkgevers verantwoordelijk zijn voor het bieden van een adequaat loon.

fooi gemiddeld
Er is geen vaste regel voor fooien. Veel mensen ronden hun rekening af naar een rond bedrag, terwijl anderen een vast percentage geven.

- Uit onderzoek blijkt dat gemiddeld 34% van de gasten in restaurants standaard een fooi geeft varierend tussen 5% en 10% van het totale bedrag.
- Ongeveer 8% van de mensen kiest ervoor om een fooi te geven die tussen de 10 en 15% van de totale rekening bedraagt.
- Slechts 1% is extra gul en geeft 20% of zelfs meer aan degenen die het nodig hebben.
Het is zeer zeldzaam dat mensen boven de 20% fooi geven. Dit komt voort uit het idee dat een fooi een uiting van waardering moet zijn, in plaats van een verplichting om aanzienlijke bedragen extra te betalen. Hieruit blijkt dat de meeste gasten streven naar een evenwicht tussen dankbaarheid tonen en een redelijke bijdrage leveren.
digitale betalingen
Steeds meer horecagelegenheden voegen een digitale fooi-optie toe aan hun pinautomaten, waardoor het geven van fooi eenvoudiger is. Echter, sommige gasten voelen zich onder druk gezet bij deze optie en vragen zich af of fooi geven nog wel een vrije keuze is of een sociale verplichting wordt. Voor sommige mensen is het ongemakkelijk om expliciet aan te geven dat ze niets extra’s willen betalen.

andere landen
In sommige landen is fooi geven standaard inbegrepen bij de rekening, zoals in de Verenigde Staten waar gasten vaak 15 tot 20% extra geven. In Japan daarentegen wordt fooi geven als onbeleefd beschouwd, wat laat zien dat gewoonten rondom fooi sterk cultureel bepaald zijn. In Nederland is fooi geven niet verplicht, maar veel mensen geven het toch om hun waardering voor de service te tonen.

een persoonlijke keuze
Het geven van fooi blijft uiteindelijk een persoonlijke keuze. Sommige doen het uit gewoonte, anderen als blijk van dankbaarheid, terwijl weer anderen het onnodig vinden. Wat je ook kiest, meningen verschillen hierover. Hoe dan ook, een vriendelijke glimlach en een oprecht ‘dankjewel’ zijn altijd een mooie manier om waardering te tonen, en ze kosten niets!

Key points
- Fooi geven in Nederland is niet verplicht, maar wordt vaak gezien als een blijk van waardering.
- “40% van de mensen geeft altijd een fooi, terwijl slechts 14% dit nooit doet.”
- Klantvriendelijkheid is belangrijk voor het geven van fooi.
- Veel mensen ronden hun rekening af of geven 5-10% extra.
- De digitale fooi-opties die beschikbaar zijn op pinautomaten maken het gemakkelijker voor klanten om een extra waardering te tonen voor de service die zij hebben ontvangen, maar kunnen ook dwingend aanvoelen omdat het verwacht wordt dat zij hier gebruik van maken.
- In andere landen gelden verschillende regels en gebruiken voor fooi.
- Uiteindelijk blijft het geven van fooi een persoonlijke keuze, waarbij niet alleen de kwaliteit van de service, maar ook de mate van waardering die de klant heeft voor het werk van het personeel een grote rol spelen.
DEEL NU : NIEUWS | Onverwacht nieuws: een op de zeven Nederlanders slaat de fooi over in restaurants, met de gedachte “ze verdienen toch al genoeg
De inhoud van dit artikel is samengesteld door het Mediakanaal: Zonnestraaltjes. De naam zonnestraaltjes ‘weerspiegelt’ waar wij voor staan. We verspreiden zonnestraaltjes in een digitale duisternis. Je kunt Zonnestraaltjes hier volgen op Facebook: Zonnestraaltjes. |
SPECTRUM Magazine Disclaimer: Deze publicatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. De inhoud is geen financieel, juridisch of medisch advies en dient niet als zodanig te worden geïnterpreteerd. Raadpleeg altijd een gekwalificeerde professional voor specifieke adviezen met betrekking tot uw situatie. SPECTRUM Magazine en de auteur van dit artikel zijn niet aansprakelijk voor enige beslissingen of acties die worden ondernomen op basis van de informatie in deze publicatie.
Facebook Disclaimer: Dit artikel is geen financieel advies. De informatie is puur informatief en bedoeld voor geïnteresseerde lezers. Maak altijd uw eigen keuzes en raadpleeg indien nodig een deskundige voordat u financiële beslissingen neemt.