Sonja, moeder van twee kinderen, heeft een handige manier gevonden om het winkelen met haar vierjarige zoon Michel soepel en gezellig te laten verlopen. Als ze de supermarkt binnenloopt, voelt ze Michel’s kleine hand in de hare. Binnen enkele minuten wijst hij enthousiast naar een pak koekjes en vraagt: “Mama, mag ik alsjeblieft een koekje?” met een grote glimlach.
Sonja pakt zonder aarzeling een pak koekjes van de plank en geeft er een aan haar zoon, Michel. Dit gebaar zorgt ervoor dat Michel vrolijk blijft en voorkomt onrust, terwijl Sonja rustig haar boodschappen kan voortzetten, ontspannen winkelend met haar zoon.

“Heerinnerend zich aan de uitdagende eerste keren van Michel’s bezoek aan de winkel, merkt ze op dat het altijd een avontuur was. Hij wilde overal heen lopen, wees naar alles en raakte snel ongeduldig. Door hem af en toe een koekje te geven, merkte ze dat hij zich beter kon concentreren en samen plezierig konden winkelen.”
Content:
Sterke Zelfzekerheid
Niet iedereen is het eens met die gewoonte. Sonja merkt dat andere klanten haar vaak aankijken of fluisteren als ze ziet dat Michel al aan het eten is voordat ze bij de kassa zijn. Soms hoort ze opmerkingen als: “Dat hoort toch niet?” of “Je moet eerst betalen!” Gelukkig laat ze zich hierdoor niet van de wijs brengen.

“Geen probleem, ik betaal gewoon,” zegt ze nonchalant terwijl ze praktisch winkelt en alles bij de kassa netjes afrekent. Ze vindt het niet ongepast.”
Haar mening over opvoeding is beïnvloed door het oordeel van anderen. “Er zijn zoveel meningen,” zegt ze. Sommigen denken dat kinderen moeten leren wachten, maar Sonja gelooft dat er een verschil is tussen iets pakken en iets krijgen van je ouder. Volgens haar draait opvoeding om het aanleren van balans en geduldig gedrag, zonder kinderen te overweldigen.
Koekjesgeluk
Sonja weet uit ervaring dat boodschappen doen met een jong kind uitdagend kan zijn, omdat het winkelen vaak te lang duurt en de verleiding van alle lekkernijen in de supermarkt voor frustratie zorgt bij haar zoontje Michel.

“Voor haar is het koekje een beloning waar ze van geniet tijdens het afwerken van haar lijstje. “We doen boodschappen sneller, hij is tevreden, en we hebben een fijne winkelervaring. Win-win!” zegt ze met een stralende glimlach.”
Sonja heeft opgemerkt dat het Michel helpt om prikkels beter te verwerken. “Supermarkten zijn vaak druk en intens met allerlei geluiden en geuren, wat overweldigend kan zijn voor een kind,” zegt ze. “Het koekje helpt hem om zich te concentreren op iets vertrouwds en niet afgeleid te worden door alle prikkels om hem heen.”
Verschillende Perspectieven
“Sonja weet dat niet iedereen het met haar eens is. Een vrouw in de rij deelde onlangs haar mening door Sonja strak aan te kijken en te zeggen: “Je zou het eigenlijk eerst moeten betalen voordat hij het opeet.” Haar serieuze blik liet zien dat ze het serieus meende.”

Sonja bleef vriendelijk en antwoordde rustig dat ze het zou regelen, terwijl ze de nieuwsgierige blikken in haar rug voelde branden. Ze vond het opmerkelijk hoe een simpel koekje zoveel discussie kon uitlokken, terwijl ze zich afvroeg wat er achter al die nieuwsgierigheid zat.
Sommige mensen beweren dat het toestaan van dit gedrag bij kinderen hen verwend maakt en hen leert dat ze altijd onmiddellijk krijgen wat ze willen, maar Sonja is van mening dat dit niet het geval is. Michel krijgt niet altijd meteen zijn zin; hij leert het belang van geduld en het feit dat niet alles onmiddellijk beschikbaar is. Dit helpt hem om te begrijpen dat er momenten zijn waarop we moeten wachten en dat bepaalde dingen verdiend moeten worden. Door deze aanpak blijft het winkelen voor hen beiden plezierig en leerzaam.
Bewuste Opvoeding
“Iedere kind is uniek en elke ouder kiest wat het beste werkt voor hun gezin. Sonja gelooft niet in rigide regels voor kleine zaken. ‘Kinderen hebben niet altijd geduld,’ zegt ze, ‘dus zie ik ouders om me heen die hen een speeltje geven of op een telefoon laten kijken. Dit is gewoon een andere aanpak.'”

Voor haar draait het om het vinden van balans en een aangename winkelervaring voor hen beiden. Ze benadrukt het belang van correct handelen, respectvol omgaan met elkaar en beslissingen nemen die voor hen beide werken.
Michel’s Snackmomenten
“Micheal vraagt niet alleen in de supermarkt om een snack, maar ook thuis,” zegt Sonja lachend. “Hij ziet iets lekkers en wil het meteen hebben.” Ze vindt het typisch gedrag voor een vierjarige en maakt zich er niet druk om.”

Ze begrijpt dat kinderen snel aan routines wennen en legt uit: ‘Hij verwacht het nu gewoon, omdat we het altijd zo doen. Maar er is niets mis mee. Iedereen heeft zijn eigen gewoontes en dit is de onze.’
Koekje Regels
Sonja zorgt ervoor dat Michel begrijpt dat hij niet zomaar alles kan pakken. Ze legt uit: “Hij begrijpt dat hij niet zomaar iets uit de schappen mag pakken. Ik ben degene die hem geeft wat hij nodig heeft.” Zo voorkomt ze dat hij verwend raakt en altijd alles direct mag hebben.

Ze maakt duidelijk dat eten alleen in de supermarkt is toegestaan en leert Michel regels rondom eten en gedrag in verschillende situaties af te bakenen.
Aanpak Verschillen
Sonja begrijpt dat meningen verschillen, maar voor haar werkt dit voor haar gezin. “Iedere ouder heeft zijn eigen aanpak,” zegt ze. “We proberen de dag zo aangenaam mogelijk door te komen.”

Belangrijke inzichten
- Kleine gewoontes kunnen ouderschap makkelijker en leuker maken.
- Elk gezin is uniek, dus niet elke opvoedingsstijl past bij ieder gezin.
- Geduld kan op verschillende manieren worden geleerd, zonder problemen.
- Een snack of afleiding maakt de winkelervaring relaxter.
- Het belangrijkste is dat het werkt voor ouder en kind en liefdevol en respectvol is.
DEEL NU : VERHAAL | Sonja (45) deelt haar verhaal: “Mijn kind begint al in de winkel met eten voordat we bij de kassa zijn.”
Deze publicatie is zorgvuldig gecreëerd door Spectrum Magazine, een levendig mediaplatform dat zich richt op het verspreiden van verhalen die zowel verhelderen als verrijken, van over de hele wereld. Mis geen enkele van onze fascinerende updates door Spectrum Magazine te volgen op Facebook. Laat je onderdompelen in een spectrum van verhalen die echt iets te zeggen hebben.
Disclaimer: Dit artikel is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden en bevat geen financieel, juridisch of medisch advies. SPECTRUM Magazine is niet verantwoordelijk voor enige beslissingen die op basis van deze inhoud worden genomen. Dit is geen financieel advies en Facebook moedigt enkel informatieve content aan voor geïnteresseerde lezers.