“Heb je ooit een klein insect gezien met een lang lijfje en een soort tangetjes aan de achterkant, wat lijkt op een oor? Dan is de kans groot dat je een oorworm hebt ontmoet, een insect dat opvalt door zijn unieke uiterlijk maar verrassend vredelievend van aard is.”
Oorwormen leven doorgaans buiten, waar ze zich verschuilen tussen bladeren, bloempotten of onder stenen. Echter, tijdens nat of koel weer kunnen ze hun weg naar binnen vinden. Het goede nieuws is dat deze insecten onschadelijk zijn en geen bedreiging vormen voor jou of je gezin. Ze zijn discreet en worden vaak niet eens opgemerkt wanneer ze stilletjes voorbijglijden.

Content:
de naam ‘oorworm’
De naam ‘oorworm’ komt van het oude woord “Ear wigca”, wat ‘oorbeweger’ betekent en gebaseerd is op een eeuwenoud volksverhaal waarin mensen dachten dat deze insecten ’s nachts in oren kropen.

Hoewel het verhaal misschien aantrekkelijk is, klopt het niet. Oorwormen geven de voorkeur aan plantenresten en andere insecten boven interactie met mensen. Ze zijn vooral geïnteresseerd in hun natuurlijke habitat en minder in menselijke interactie.
Een interessant feit om te weten: in bepaalde culturen worden oorwormen beschouwd als waardevolle bondgenoten in de tuin, omdat ze een positieve rol spelen in het behouden van de natuurlijke balans en het controleren van plagen.
het menu van een oorworm
Oorwormen zijn goede opruimers die afgevallen bloemen, bladeren, fruitresten en andere kleine insecten eten. Ze helpen rommel in je tuin op te ruimen en voorkomen dat bladluizen zich ophopen.

Haar eetgewoonten helpen planten gezond te houden en een belangrijke rol te spelen in het opruimen van organisch materiaal in de natuur. Door zich aan te passen aan verschillende soorten voedsel, dragen ze flexibel bij aan de kringloop buiten.
eigenlijk binnen
Oorwormen zoeken graag naar gezellige, beschutte plekjes en kunnen vaak worden gevonden in houtstapels, bloempotten, kranten en dozen die ongemerkt naar binnen worden gebracht. Ze zijn meesters in het verbergen, waardoor je ze pas opmerkt wanneer ze tevoorschijn komen.

Ze houden ook van warme plekken en vinden het soms fijn om bij koudere temperaturen naar binnen te gaan. Ze worden aangetrokken door verlichting bij deuren en ramen, maar ook door open ramen op warme avonden.
Door zorgvuldig alle naden en kieren af te dichten en regelmatig de spullen die van buiten het huis worden meegebracht goed te controleren, neem je preventieve maatregelen om te voorkomen dat ongewenste indringers je huis binnenwandelen.
gevaarlijk of onschuldig?
De scharen achterop het lijf van de oorworm kunnen op het eerste gezicht indrukwekkend lijken, maar in werkelijkheid zijn ze volkomen onschuldig. Deze scharen worden voornamelijk gebruikt om voedsel te grijpen of om zich te beschermen tegen andere insecten in hun omgeving.

Als je er één zou oppakken, kan het zijn dat hij even probeert te knijpen, maar dat voelt nauwelijks aan als een bedreiging. Hun tangetjes doen eerder denken aan een handig hulpmiddel dan aan een gevaarlijk wapen.
Omdat ze geen ziektes verspreiden en zich rustig gedragen, zijn ze één van de vriendelijkste insecten die je kunt tegenkomen en dragen ze bij aan het behoud van de natuurlijke balans. Ze horen bij de zachte helpers van de natuur en spelen een cruciale rol in het ecosysteem door bij te dragen aan de bestuiving van bloemen en gewassen.
Handige manieren om oorwormen op natuurlijke wijze te weren
Als je liever geen oorwormen in huis hebt, zijn er eenvoudige manieren om ze op een vriendelijke manier op afstand te houden. Je kunt bijvoorbeeld een mengsel maken van water en een klein beetje afwasmiddel en dit vervolgens sprayen op plekken waar je ze hebt waargenomen.

Een effectieve oplossing is een mix van ontsmettende alcohol en water (1:1). Let er echter op dat deze niet wordt gebruikt op gevoelige oppervlakken.
Een creatieve oplossing om een lichtval te maken is door een klein bakje met zeepwater onder een lampje te zetten, waarbij oorwormen worden gelokt door het licht en zo vanzelf in het bakje terechtkomen.
Natuurlijk bestrijden
Er zijn meer slimme oplossingen mogelijk, zoals een mengsel van sojasaus en plantaardige olie dat effectief is tegen oorwormen vanwege de geur van gefermenteerde bonen.

Boorzuurpoeder is een alternatieve optie, maar voorzichtigheid is geboden bij gebruik. Breng het alleen aan op plaatsen waar geen kinderen of huisdieren komen.
Essentiële oliën zoals eucalyptus, pepermunt, citroen en kaneel kunnen nuttig zijn, aangezien oorwormen niet van sterke geuren houden. Plaats een watje met een paar druppels olie in een kast of hoekje om ze op afstand te houden.
Schoon en comfortabel wonen
Een opgeruimd huis is een aangename omgeving voor jou, maar minder gastvrij voor oorwormen. Door regelmatig te stofzuigen en vooral in donkere hoekjes grondig schoon te maken, verwijder je niet alleen vuil, maar ook eventuele insecten en hun schuilplaatsen.

Controleer regelmatig je huis op kieren en openingen en verwijder bladeren en hout rondom het huis om ongedierte buiten te houden.
Indien nodig kun je natuurlijke sprays gebruiken die speciaal zijn ontworpen om vriendelijk om te gaan met insecten. Breng ze gericht en zorgvuldig aan, zodat je huis een vredige en rustige omgeving blijft.
key-points
- Oorwormen zijn vredelievende insecten met een unieke uitstraling.
- Ze dragen bij aan een gezonde tuin door opruimen en plaagbestrijding.
- De oude legende over oren is een onwaar fabeltje.
- Ze zoeken donkere en warme plekjes voor beschutting.
- Haar tangen zijn onschuldig en beschermend bedoeld.
- Zelfgemaakte vallen met licht, afwasmiddel of sojaolie zijn effectief.
- Essentiële oliën kunnen helpen om ze weg te houden.
- Regelmatig schoonmaken en afdichten voorkomt indringers.
DEEL NU : UITLEG | Chaos thuis: “Mijn 7-jarige zoontje werd gebeten door dit enge beest – wat kan dit zijn?!”
De inhoud van dit artikel is samengesteld door het Mediakanaal: Zonnestraaltjes. De naam zonnestraaltjes ‘weerspiegelt’ waar wij voor staan. We verspreiden zonnestraaltjes in een digitale duisternis. Je kunt Zonnestraaltjes hier volgen op Facebook: Zonnestraaltjes. |
SPECTRUM Magazine Disclaimer
Deze publicatie is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden. De verstrekte inhoud is niet bedoeld als medisch, juridisch of financieel advies. Raadpleeg altijd een erkende expert voor professioneel advies op maat. SPECTRUM Magazine is niet aansprakelijk voor beslissingen die worden genomen op basis van de inhoud van dit artikel.
Facebook Disclaimer
Deze informatie is niet bedoeld als financieel advies. Onze lezers volgen onze content uit oprechte interesse en inspiratie. We bieden positieve en leerzame inzichten met het doel om bewustzijn en kennis op een toegankelijke manier te delen.
Referenties