Artsen vinden als eerste ter wereld een levende kronkelende worm in hersenen van vrouw

 Het is een angstaanjagend scenario dat zo uit een horrorfilm zou kunnen komen: artsen in Canberra, Australië, trokken vorig jaar een levende parasiet van 8 cm lang uit het beschadigde frontale kwab weefsel van een patiënt tijdens een operatie.

“Iedereen [in] die operatiekamer kreeg de schok van zijn leven toen [de chirurg] een pincet nam om een afwijking op te pikken en de afwijking bleek een kronkelende, levende lichtrode worm van 8 cm te zijn”, zei arts infectieziekten Sanjaya Senanayake, volgens de BBC. “Zelfs als je de vieze factor wegneemt, is dit een nieuwe infectie die nog nooit eerder bij een mens is gedocumenteerd.” Senanayake en zijn collega’s denken dat de parasiet daar wel twee maanden heeft kunnen zitten.

Het ongelukkige slachtoffer

De patiënt, een 64-jarige vrouw uit New South Wales, werd eind januari 2021 voor het eerst opgenomen in haar plaatselijke ziekenhuis na drie weken last te hebben gehad van buikpijn en diarree, gevolgd door een constante droge hoest, koorts en nachtelijk zweten, meldt The Guardian. In 2022 breidden haar symptomen zich uit tot vergeetachtigheid en depressie, en werd ze doorverwezen naar het Canberra Hospital, waar een MRI-scan van haar hersenen ‘afwijkingen’ aan het licht bracht die een operatie vereisten. “De neurochirurg ging daar zeker niet naar binnen met de gedachte dat ze een kronkelende worm zouden vinden”, vertelde Senanayake aan de krant. “Neurochirurgen hebben regelmatig te maken met infecties in de hersenen, maar dit was een eenmalige bevinding. Niemand had verwacht dat te vinden.”

Ophidascaris robertsi

Het team van het ziekenhuis stuurde de worm naar een ervaren parasietonderzoeker die hem identificeerde als een Ophidascaris robertsi. Dit type rondworm wordt vaak aangetroffen in tapijtpythons – niet-giftige slangen die alomtegenwoordig zijn in een groot deel van Australië. Mehrab Hossain, een parasitoloog, schreef in het tijdschrift Emerging Infectious Diseases dat ze vermoedde dat de patiënt een “toevallige gastheer” van de worm werd na het koken met gefokte planten.

De verrassende besmettingsroute

Het was bekend dat de 64-jarige vaak inheemse grassen verzamelde rond haar huis aan het meer, vertelde Senanayake aan The Guardian. Hij en zijn collega’s zijn tot de conclusie gekomen dat de vrouw waarschijnlijk besmet is geraakt nadat een python eieren van de parasiet via zijn uitwerpselen in het gras had uitgestoten. Door de planten aan te raken, heeft ze de eieren mogelijk in haar eigen eten of keukengerei overgebracht. Gelukkig zou de ongelukkige en unieke patiënt goed herstellen.

Een belangrijke waarschuwing

Senanayake vertelde de BBC echter dat haar zaak zou moeten dienen als een belangrijke waarschuwing voor de samenleving in bredere zin. “Het laat zien hoe de menselijke bevolking groeit, we komen dichterbij en dringen de leefgebieden van dieren binnen. Dit is een probleem dat we keer op keer zien, of het nu het Nipah-virus is dat van wilde vleermuizen naar tamme varkens is gegaan en vervolgens naar mensen, of het nu een coronavirus is zoals Sars of Mers die van vleermuizen in mogelijk een secundair dier en vervolgens in mensen zijn gesprongen”, zei hij. “Ook al is Covid nu langzaam aan het verdwijnen, het is erg belangrijk voor epidemiologen… en regeringen om ervoor te zorgen dat ze over goede surveillance van infectieziekten beschikken.”

Authentieke bronnen: TheGuardian.com, 9news.com

Scroll naar boven