Je vraagt je misschien af, “zijn tennisballen slecht voor honden?!”, waarop het korte antwoord “nee” is; maar er zijn enkele belangrijke nadelen die we moeten overwegen. Laten we de voor- en nadelen bespreken en enkele alternatieve oplossingen overwegen voor het gebruik van tennisballen met je trouwe viervoeter!
Content:
Tandheelkundige problemen
Allereerst zijn er gezondheidsproblemen, vooral op het gebied van de tandheelkunde, gerelateerd aan het gebruik van tennisballen. Zoals we in meer detail bespreken in onze blog ‘The Dangerous Game’, maakt het gruis, vuil en zand dat in de vezels van de tennisbal zit, het super schurend. Hierdoor wordt het in feite schuurpapier voor de tanden van je hond – niet ideaal!
Ingeslikte tennisballen
Er zijn ook talloze gevallen geweest waarin honden een operatie moesten ondergaan om tennisballen uit hun maag en darmen te verwijderen. Dit soort verstoppingen kan vaak fataal zijn en kan worden veroorzaakt door veel verschillende voorwerpen (meestal speelgoed, sokken en stenen), maar tennisballen worden regelmatig aangetroffen vanwege hun flexibiliteit en het feit dat sommige gemakkelijk in tweeën splitsen.
Bewakingsgedrag
Het inslikken van tennisballen en andere voorwerpen kan ook een extreme vorm van bewakingsgedrag zijn. Als een hond iets inslikt, kun je het zeker niet van hem afnemen! Dit komt vaak doordat we bepaalde voorwerpen een extreem hoge waarde toekennen. We hebben allemaal wel eens iemand horen zeggen: “Mijn hond zou ALLES doen voor een tennisbal”. Dat is een item van hoge waarde!
Mentale gezondheid
Nu we de tandheelkundige gezondheidsproblemen hebben besproken, laten we eens kijken naar de mentale gezondheidsproblemen.
Voor mensen is obsessief ergens mee bezig zijn (behalve misschien onze huisdieren) niet goed voor onze mentale gezondheid, en hetzelfde geldt voor honden. Een veel voorkomende misvatting is dat honden die volledig gefocust zijn op speelgoed, zoals een tennisbal, daadwerkelijk met hoge opwinding (ook wel stress genoemd) kunnen omgaan. Terwijl ze in werkelijkheid NOG MEER opgewonden raken. Dit is het tegenovergestelde gedrag van wat we eigenlijk willen.
Lichaamsbeweging vs. mentale stimulatie
Over het algemeen willen we dat onze honden lekker ontspannen zijn, voor ons en voor hen. Niet altijd helemaal opgewonden, maar helaas geloven veel verzorgers nog steeds dat lichaamsbeweging de belangrijkste prioriteit is voor honden. Al te vaak horen we over hondenwandelingen waarbij het bijna uitsluitend gaat om heen en weer rennen om een tennisbal te pakken. Dit bevat vrijwel geen mentale stimulatie – de essentiële toevoeging voor een evenwichtige, goed opgevoede, zelfverzekerde hond. Dit maakt honden intens opgewonden en maakt het vervolgens moeilijker om met andere prikkels om te gaan gedurende de dag. Stel je voor dat je een kind opzadelt met een verjaardagsfeestje en dan verwacht dat hij de hele dag rustig op school blijft zitten. Het werkt gewoon niet. Deze trainingen gebaseerd op apporteren staan een hond niet toe om “een hond te zijn” om te snuffelen en te zoeken en te leren over zijn omgeving – dat is waar een wandeling over zou moeten gaan.
Focus op de bal
We moeten deze intense focus op de bal niet als positief beschouwen. Zoveel mensen ‘behandelen’ een gedragsprobleem, zoals frustratie tegenover andere honden, door ze zich op de bal te laten concentreren; maar dit is slechts het overbrengen van de frustratie naar een ander object, en niet daadwerkelijk het gedragsprobleem aanpakken.
Authentieke bronnen: sierraveterinary, akc.org