Je lichaam waarschuwt je voor een bloedprop: 7 verborgen tekenen die je nooit mag negeren

Als we ouder worden, worden sommige dingen belangrijker om op te letten. Een daarvan is het fenomeen van het bloedstolsel. Heb je ooit gehoord van het mysterieuze woord ‘bloedstolsel‘? Nou, in de VS krijgen dit jaar bijna 900.000 mensen er een, en dat is een serieus aantal. Sterker nog, van die mensen zal één op de negen het niet overleven. Best schrikbarend, toch?

Een snelle biologieles

Je bloed, die prachtige rode vloeistof die door je aderen stroomt, bestaat uit verschillende soorten cellen. Soms, als ze zich als een hecht team samenvoegen, krijgen we een bloedstolsel. Dat is geweldig als je jezelf hebt gesneden – het bloedstolsel is daar om de dag te redden en het bloeden te stoppen. Maar niet alle bloedstolsels zijn onze vrienden.

Je hebt misschien wel eens gehoord van termen als ‘Diepe veneuze trombose’ of ‘Longembolie’. Zij zijn de meest voorkomende en niet-zo-vriendelijke bloedstolsels. En als ze zich misdragen, kunnen ze problemen veroorzaken zoals hartaanvallen, nierfalen of beroertes.

Ben ik in gevaar?

Velen van ons hebben in de loop der jaren operaties ondergaan, en daarbij loop je het risico op bloedstolsels. Als dat een belletje doet rinkelen, of als je eerder een bloedstolsel hebt gehad, vertel dat dan zeker aan je dokter.

Er zijn ook andere dingen die het risico op bloedstolsels kunnen verhogen:

  • Ouder worden (ja, leeftijd heeft soms zijn nadelen)
  • Bepaalde ziektes zoals kanker en zelfs COVID-19
  • Lang stilzitten, zoals op die heerlijke lange vakantievluchten naar verre oorden
  • Roken of bepaalde medicijnen

Herken de signalen

Stel je voor dat je lichaam als een auto is, en soms gaat er een waarschuwingslampje branden. De symptomen van bloedstolsels variëren, maar er zijn enkele tekenen die je echt moet kennen. Een opgezwollen been, pijn in de borst, of kortademigheid kunnen allemaal signalen zijn.

En onthoud: als je je ooit zorgen maakt, bel dan gewoon de dokter of 112. Beter het zekere voor het onzekere nemen.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoewel bloedstolsels beangstigend kunnen klinken, is er goed nieuws. Er zijn eenvoudige stappen die je kunt nemen om het risico te verminderen:

  • Blijf in beweging. Wandelen, tuinieren, of gewoon rond het huis bewegen kan wonderen doen.
  • Als je op een lange vlucht of rit bent, probeer dan af en toe op te staan en te strekken.
  • Overweeg compressiekousen als je arts ze aanraadt.
  • Heb je overgewicht? Een gezondere levensstijl kan je helpen om wat kilo’s kwijt te raken en je algehele gezondheid te verbeteren.

Laten we ook niet vergeten dat praten met je arts over je zorgen de eerste en belangrijkste stap is. Zij kunnen je adviseren over de beste manieren om gezond te blijven en mogelijke problemen in de kiem te smoren.

Authentieke bronnen: Webmd.com

Scroll naar boven