We kennen het toch allemaal, dat vertrouwde stemmetje in je hoofd dat je nu deze woorden hoort voorlezen? Maar stel je voor, en dit zal je verbazen: niet iedereen hoort zo’n stemmetje.
Content:
Kelly’s grote verrassing
Stel je eens voor dat je, net als Kelly Marie Wheeler, ontdekt dat jouw geliefde helemaal geen ‘gesprekjes met zichzelf’ heeft. Op een mooie dag deelde Kelly op Facebook haar verbazing hierover en wat denk je? De hele boel ontplofte! Reacties stroomden binnen.
Een golf van herkenning en verbazing
Er waren een heleboel mensen die dachten: “Hé, dat heb ik ook!” Terwijl anderen zich juist geen voorstelling konden maken van een leven zonder dat innerlijke gebabbel. En nog verrassender, sommige mensen gaven aan in plaatjes of kleuren te denken.
Wat zeggen de slimme koppen hierover?
Nu denk je misschien, wat is hier wetenschappelijk over bekend? Nou, Sari Chait, een wijze dame op het gebied van psychologie, vertelde dat dit fenomeen, in tegenstelling tot wat velen dachten, niet bij iedereen voorkomt. Er zijn zelfs mensen die zich geen voorstellingen kunnen maken, zoals het visualiseren van een regenboog.
Het ‘waarom’ van ons innerlijk gebabbel
Het is een interessant dingetje, die interne stem van ons. Wetenschappers van de Universiteit van British Columbia denken dat het eigenlijk een soort voorspelling is van wat we denken te gaan horen. Zo kunnen we ons ‘horen’ denken.
Wat proefjes ons leren
Onze vriend Mark Scott nam de proef op de som en bestudeerde hoe onze hersenen dit allemaal regelen. Wat blijkt? Als we in gedachten een geluid ‘horen’ en dit geluid komt ook echt binnen, dan wordt het echte geluid wat gedempt.
Goed voor ons koppie
Dit alles klinkt misschien wat ingewikkeld, maar het heeft ook een belangrijk doel. Door te begrijpen hoe dit werkt, kunnen we mensen helpen die last hebben van stemmen in hun hoofd, zoals bij bepaalde ziektes.
Afsluitend gebabbel
Of je nu een innerlijke kwebbelkont bent of iemand die denkt in kleurrijke plaatjes, het laat zien hoe bijzonder en verschillend we allemaal zijn. En dat, lieve lezer, is toch iets om bij stil te staan.
Met dit artikel krijg je een kijkje in de keuken van ons menselijk brein. En, wie weet, de volgende keer dat je een gesprekje met jezelf hebt, waardeer je dat stemmetje nét iets meer.
Authentieke bronnen: news-medical.net, healthline.com
De inhoud van dit artikel is samengesteld door het Mediakanaal: Spectrum Netwerk. Spectrum Netwerk is een mediakanaal dat wereldwijde verhalen deelt met als doel inspireren of informeren. Je kunt Spectrum netwerk hier volgen op Facebook: Spectrum Netwerk