We houden een vergrootglas op de cashewnoot en hoe deze stapsgewijs groeit

Cashewnoten, een geliefd tussendoortje voor velen, blijken een raadsel te zijn voor veel mensen, waaronder een groot aantal Australiërs, die geen flauw idee hebben hoe deze smakelijke lekkernij uiteindelijk in onze handen terechtkomt.

Het is verbijsterend en voor velen zelfs schokkend om te ontdekken dat cashewnoten eigenlijk zaden zijn en geen echte noten. Deze ‘noten’ worden vaak verward met peulvruchten, maar zijn in feite zaden die aan de buitenkant van een specifiek soort appel groeien.

De cashewnoot

De cashewnoot is botanisch geclassificeerd als een zaad en groeit aan de buitenkant van een ‘appel‘, een zogenaamde ‘steenvrucht’. Deze bijzondere structuur maakt het onmogelijk om ze als noot of peulvrucht te classificeren, ondanks hun gelijkenis met pinda’s. Het omhulsel van de cashewnoot bevat een giftige olie, urushiol, die schadelijk is voor de mens. Daarom worden de cashewnoten op hoge temperatuur geroosterd of gestoomd in een grote roterende trommel of vat met kokende olie om de giftige resten te verwijderen voordat ze kunnen worden gepeld, grondig gedroogd en verder verwerkt.

Het verhaal

Jackson Jansen, een jonge man uit Gold Coast, Australië, heeft onlangs zijn verbazing over dit feit gedeeld in een TikTok-video. “Wat is dat? Je vertelt me dat dit in een boom groeit, deze noot eruit duwt en er cashewnoten van maakt?”, zei Jansen in zijn video. De video is sindsdien meer dan 831.000 keer bekeken en heeft honderden reacties gekregen van mensen die hun ongeloof deelden. Een van de reacties was zelfs: “Ik weiger dit te geloven. Voor mij groeien cashewnoten in de supermarkt”.

De reacties

De reacties op deze onthulling varieerden van verbazing tot ontkenning, en sommigen waren zelfs geschokt dat mensen dit feit niet kenden. Een gebruiker uit Brazilië zei: “Ik kom uit Brazilië, ik ben eigenlijk geschokt dat mensen dit niet weten! Lol en het is mijn favoriete fruit!” Een andere gebruiker onthulde dat de cashewnoten giftig zijn en dat ze gestoomd moeten worden omdat je ze eigenlijk niet rauw kunt eten. Dit feit heeft een nieuw debat aangewakkerd onder gebruikers van sociale media over of het een vrucht of een noot is.

De kosten

De manier waarop cashewnoten worden verwerkt, verklaart ook hun hoge prijs. “Nu weet je waarom ze zo duur zijn”, merkte iemand op. “Kijk eens hoe ze ze pellen, je zult zien waarom ze zo duur zijn”, voegde een ander eraan toe.

Het feit dat cashewnoten eigenlijk zaden zijn en geen echte noten, heeft velen verrast en een nieuw licht geworpen op dit populaire tussendoortje. De verwerking van cashewnoten is een ingewikkeld proces dat het nodig maakt om ze te stomen of te roosteren om ze eetbaar te maken, wat bijdraagt aan hun hoge kosten. Dit verhaal heeft veel mensen bewust gemaakt van de oorsprong van hun favoriete snack en heeft tot interessante discussies geleid over wat we eten en waar het vandaan komt.

Authentieke bronnen: nypost.com, 7news.com

@thejacksonjansen Replying to @Luke Mason ♬ original sound – jackson


Scroll naar boven