Mick Ebeling is een man met een missie, een missie die van onschatbare waarde is voor de mensheid. Deze bijzondere persoon en zijn toegewijde team van creatieve hackers hebben zich volledig ingezet om technologie te gebruiken als een hulpmiddel om menselijke problemen op te lossen.
Content:
Mensen helpen
Ebeling heeft mensen geholpen te communiceren en kunst te maken met niets anders dan hun ogen. Hij heeft zelfs het allereerste 3D-printprothetische laboratorium en trainingsfaciliteit opgezet in Soedan.
Maar één van zijn meest ontroerende projecten tot nu toe was het mogelijk maken voor een man die aan ALS lijdt om voor het eerst in 15 jaar “Ik hou van je” te zeggen tegen zijn vrouw en familie.
Het onmogelijke mogelijk maken
Toen Lorraine Moir een radioprogramma hoorde over Ebeling en The Eyewriter, wist ze dat ze de juiste persoon had gevonden om haar man Don te helpen. Don heeft ALS en kan sinds 1999 niet meer spreken.
Ze nam contact op met Ebeling, die vervolgens de hulp inriep van HP in hun #BendTheRules-campagne, en zijn team bij Not Impossible Labs om de uitdaging aan te gaan.
“Het was een ongelooflijke kans voor ons om het inspirerende werk voort te zetten waar we mee waren begonnen met Eyewriter, maar voor een heel andere reden”, zegt Ebeling.
“Elk project dat we bij Not Impossible doen, is moeilijk, en om eerlijk te zijn, falen is gewoon geen optie voor ons. We kunnen niet zomaar tegen iemand zeggen: ‘Sorry, we kunnen het niet doen, het is onmogelijk’. Dat zit niet in onze aard. We geven nooit op.”
Een nieuwe manier om te communiceren
Het team, onder leiding van Javed Gangjee, een vrijwilliger bij Not Impossible sinds 2011, ontwikkelde een eenvoudige interface die het papieren letterbord van Don nabootste, een hulpmiddel dat Don had gebruikt om te communiceren. Dankzij deze interface kon Don zelfstandig een liefdesbrief aan zijn vrouw schrijven en voor het eerst sinds 1999 hoorbaar “Ik hou van je, Lorraine” zeggen. Maar de weg daar naartoe was verre van eenvoudig.
De uitdagingen overwinnen
Toen Gangjee Don voor het eerst ontmoette, had hij een open beschikbaar programma bij zich dat iedereen die dagelijks computers gebruikt binnen enkele minuten zou kunnen doorgronden. Maar Don had nog nooit een computer gebruikt. Gangjee vroeg Don om hem nog een kans te geven.
“Ik had eigenlijk geen idee hoe ik het zou laten werken”, zegt Gangjee. “Maar in de geest van Not Impossible wist ik dat de eerste stap om een probleem op te lossen, is jezelf ertoe verplichten.
Het kan jaren of zelfs een leven duren, maar de oplossing komt er altijd. Ik ben gewoon dankbaar dat hij me nog een kans heeft gegeven.”
Gangjee realiseerde zich al snel dat hij moest stoppen met denken aan technologie die was afgestemd op de meeste mensen, en in plaats daarvan moest hij zichzelf in Don’s schoenen plaatsen.
“Ik besefte dat we dit alleen voor elkaar zouden krijgen als we de vaardigheden die hij al had, konden gebruiken, in plaats van hem iets ingewikkelds op te dringen waar hij weken over zou doen om te leren”, zegt Gangjee.
“Dus heb ik de manier waarop hij de afgelopen 15 jaar heeft gecommuniceerd gerepliceerd in dit eenvoudige programma.”
Technologie ten dienste van de liefde
Not Impossible heeft al meerdere succesvolle samenwerkingen met merken achter de rug, zoals met Intel voor Project Daniel. Deze keer was het HP dat de kans aangreep om hun hartverwarmende verhaal van “Don’s Voice” aan Valentijnsdag te koppelen met de hashtag #VoiceYourLove.
Net als bij alle projecten van Not Impossible is het doel om een oplossing die voor één persoon werkt, beschikbaar te maken voor velen. Dezelfde technologie die Don heeft geholpen, zal als freeware worden gedistribueerd, en Windows-gebruikers kunnen de software online downloaden.
Gangjee’s team bij SpeakYourMind werkt aan een open source UI-platform genaamd SYMple, dat ze hopen deze zomer uit te brengen.
Het grotere plaatje
“Alle patiënten met ALS of een andere verlamming die hun motorische vaardigheden beperkt tot oogbewegingen, kunnen deze technologie gebruiken, net als Don”, zegt Ebeling.
“Patiënten met ALS kunnen zoveel onafhankelijkheid terugwinnen dankzij deze technologie. Ze kunnen hun vrienden e-mailen, een gemeenschap opbouwen en relaties onderhouden op manieren die voorheen niet mogelijk waren.”
Dit jaar zal Valentijnsdag voor Don Moir en zijn familie heel bijzonder zijn. Don, die in London, Ontario woont, zal na 15 jaar non-verbale communicatie eindelijk tegen zijn vrouw kunnen zeggen dat hij van haar houdt.
Een kijkje in de toekomst
Not Impossible Labs werkt sinds 2013 aan het creëren van technische oplossingen voor mensen met toegankelijkheidsproblemen. En ze zijn niet de enige die technologie gebruiken om het leven van mensen te verbeteren.
Onderzoekers van de Universiteit van Toronto werken aan het vereenvoudigen van het proces van het passen en maken van prothetische ledematen voor kinderen met een handicap in Oeganda, met behulp van 3D-printers van consumentenkwaliteit.
Zelfs dieren profiteren van de vooruitgang in de technologie. Buttercup de eend, die werd geboren met een achterste voet, loopt en zwemt sinds 2013 met een 3D-geprinte siliconen voet.
Het werk van Ebeling en zijn team bij Not Impossible Labs laat zien hoe technologie, als het op de juiste manier wordt gebruikt, niet alleen problemen kan oplossen, maar ook een krachtige katalysator kan zijn voor hoop, onafhankelijkheid en menselijke verbinding.
Authentieke bronnen: notimpossible.com, people.com
Zoals Ebeling het zegt:
“Wij geloven dat technologie een middel kan zijn om de wereld ten goede te veranderen, en dat iedereen de kans moet krijgen om daaraan bij te dragen.”
Bekijk nu de videobeelden hieronder van het grote moment:
Deel nu: Na 15 jaar spreekt een echtgenoot voor het eerst tegen zijn vrouw en zegt: ‘Ik hou van jou’.