Onze samenleving verandert in rap tempo, waar je vroeger met losse muntjes en briefjes je boodschappen afrekende, kom je nu bij steeds meer winkels een bordje tegen met de tekst: “Hier alleen pinbetalingen.” Supermarktketens zoals ALDI kiezen er zelfs voor om in bepaalde filialen contant geld volledig uit te sluiten, waardoor het voor sommigen als een slimme, moderne stap lijkt. Het lijkt namelijk sneller, praktischer en eenvoudiger. Echter, voor een andere groep roept deze ontwikkeling vragen op.
Niet iedereen voelt zich prettig bij deze ontwikkeling, omdat de overgang naar een volledig digitale wereld voor sommigen te snel gaat en hen het gevoel van zelfstandigheid en vrijheid ontneemt.

Content:
Digitale betaalmiddelen
Voor velen is het normaal om te betalen met bankpas of mobiele telefoon, maar contant geld blijft belangrijk, vooral voor ouderen en mensen die minder bekend zijn met technologie.

Oudere generaties zijn opgegroeid met tastbaar geld en vinden het moeilijk om over te stappen naar digitaal betalen. Het is belangrijk dat er voor hen alternatieven blijven bestaan.
Sommige mensen geven de voorkeur aan contant geld vanwege rust en privacy. Digitale betalingen leggen alles vast, terwijl anderen liever in stilte hun aankopen doen zonder hun betaalgedrag te delen met anderen.
Contant geld
Hoewel digitale betalingen efficiënt zijn, kunnen storingen voorkomen. In zulke gevallen biedt contant geld uitkomst doordat het altijd werkt, onafhankelijk van technologie.

Zelfs in kleinere dorpen of bij evenementen kan het gebeuren dat digitale betalingen niet mogelijk zijn. Dan komt contant geld goed van pas als alternatief. Het geeft een gevoel van zekerheid en zelfstandigheid om te weten dat je altijd een back-up achter de hand hebt.
Niet alleen ouderen, maar ook gezinnen, jongvolwassenen en budgetbewuste mensen ervaren rust door contant geld te gebruiken. Het houden van contant geld stelt hen in staat om hun budget beter te beheren door te zien wat ze nog over hebben.
toegang tot betaalmogelijkheden
Niet iedereen heeft toegang tot een bankrekening of digitale middelen, bijvoorbeeld door gebrek aan geschikte telefoon of persoonlijke voorkeur.

Denk aan jongeren, daklozen en mensen die liever anoniem blijven in hun financiële transacties. Als alleen digitaal betalen mogelijk is, hebben zij moeite om deel te nemen aan het dagelijks leven.
Een open en gastvrije samenleving moet rekening houden met diverse levensstijlen en voorkeuren, waardoor betaalmogelijkheden niet afhankelijk mogen zijn van technologische kennis of toegang tot middelen. Iedereen moet op zijn eigen manier kunnen deelnemen.
De actie van Piers Corbyn
In het VK liet activist en weerman Piers Corbyn zien dat de discussie over contant geld nog steeds leeft door een ALDI-winkel te bezoeken en te horen te krijgen dat er alleen met pin betaald kon worden.

Corbyn hield vast aan contante betaling, ondanks veranderd beleid, maar werd uiteindelijk geaccepteerd.
Zijn daad werd uitgebreid besproken en inspireerde velen, omdat het symbool stond voor het recht op keuze en persoonlijke vrijheid, en aantoonde dat je op een rustige manier een positief verschil kunt maken.
verliezen iets waardevols
In een wereld van alleen digitaal betalen verliezen we de vrijheid om te kiezen, aangezien we afhankelijk worden van systemen buiten onze controle wanneer contant geld verdwijnt.

Banken en instanties kunnen transacties bekijken, analyseren en voorwaarden veranderen zonder jouw toestemming. Als je plotseling geen toegang meer hebt tot contant geld, kan dit leiden tot frustratie in situaties waarin je snel moet handelen.
Ondernemers ervaren extra kosten bij digitale betalingen. Voor grote bedrijven geen probleem, maar voor kleine ondernemingen kunnen deze kosten oplopen. Cash betalingen bieden hen een eenvoudige manier om hun inkomsten te beheren.
Vertrouwen in techniek
We vertrouwen veel op technologie en meestal gaat dat goed, maar het is belangrijk om ook voorbereid te zijn op het onverwachte. Bijvoorbeeld, stel je voor dat je geen verbinding hebt of de betaalapp niet werkt, dan is het handig om contant te kunnen afrekenen.

Ook voor beginners in financiële zelfstandigheid, zoals jongeren die leren omgaan met geld, kan contant geld overzicht bieden. Het geeft je een duidelijk beeld van je uitgaven en resterend budget, wat kan helpen bij het ontwikkelen van verantwoord financieel gedrag.
Onderzoek toont aan dat mensen die met contant geld betalen bewuster met hun uitgaven omgaan, minder impulsief kopen, meer vooruit plannen en vaker sparen. Dit maakt contant geld niet alleen praktisch, maar ook waardevol voor geldbeheer.
kiezen hoe je betaalt
“Zelf kunnen kiezen hoe je betaalt is essentieel voor zelfstandigheid en welzijn. Het verlies van die keuze voelt beklemmend.”

Winkels schakelen soms over op pin-only om processen te versnellen, maar verliezen daarbij de verbinding met klanten. Klanten willen zich gehoord voelen en een persoonlijke band ervaren, niet alleen betalen, maar ook het gevoel hebben dat ze op hun eigen manier mogen leven.
Het is belangrijk om een balans te vinden tussen gemak en menselijkheid. Digitaal betalen is een mooie optie, maar contant geld heeft nog steeds zijn waarde. Het geeft je controle over jouw leven.
Samenvattende inzichten
- Continu geld op zak hebben is nog steeds van cruciaal belang voor groepen die minder vertrouwd zijn met technologie en hierdoor minder geneigd zijn om elektronische betalingen te gebruiken.
- Het implementeren van deze oplossing zorgt voor zekerheid bij storingen of beperkte digitale toegang, waardoor bedrijven en organisaties kunnen blijven functioneren en hun diensten kunnen blijven leveren zonder onderbrekingen.
- Het is van cruciaal belang dat iedereen, ongeacht hun achtergrond of financiële situatie, de mogelijkheid krijgt om zelf hun betaalwijze te kiezen en op die manier een eerlijke kans te krijgen op gelijke deelname in de maatschappij.
- De actie van Piers Corbyn benadrukt het belang van persoonlijke vrijheid en het recht om zelfstandig keuzes te maken die invloed hebben op ons leven en onze omgeving.
- Ondernemers profiteren van contante betalingen vanwege de lagere kosten die hiermee gemoeid zijn, aangezien zij geen transactiekosten hoeven te betalen zoals bij elektronische betalingen.
- Het hebben van contant geld kan bijdragen aan het vergroten van financiële bewustwording en het behouden van overzicht over financiële uitgaven en inkomsten.
- Het hebben van vrijheid in betalen, waarbij je zelf kunt kiezen hoe en wanneer je je uitgaven doet, draagt bij aan een gevoel van zelfstandigheid en onafhankelijkheid.
DEEL NU: VIDEO | Chaos bij de kassa: klant weigert ‘pin-only’ en eist om contant te betalen!
Dit artikel is met zorg gecreëerd door KletsMajoor, een mediaplatform dat zich specialiseert in het verspreiden van verhalen die zowel inspireren, informeren als intrigeren. Blijf op de hoogte van onze unieke content door KletsMajoor te volgen op Facebook: KletsMajoor.
SPECTRUM Magazine Disclaimer
De informatie in dit artikel is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve en educatieve doeleinden. Deze inhoud vormt geen vervanging voor professioneel advies op financieel, juridisch of medisch vlak. Raadpleeg altijd een erkende deskundige voor persoonlijke vragen of beslissingen. De auteur en uitgever aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor gevolgen van het gebruik van deze informatie.
Facebook Disclaimer
Deze tekst is onafhankelijk en met zorg samengesteld, en is niet bedoeld als financieel advies. Facebook is op geen enkele manier verantwoordelijk voor of verbonden aan de inhoud van deze publicatie. Lezers bezoeken onze pagina vanuit oprechte interesse in waardevolle, menselijke verhalen en inzichten.
Referenties
- van Dalen, H. (2021). Contant geld in digitale tijden: een sociaal perspectief. Tilburg University
- Schothorst, P. (2023). Financiële vrijheid voor iedereen: kiezen voor cash. Nibud
- Brouwer, R. (2022). Digitale betaling: gemak of gemis?. Sociaal en Cultureel Planbureau