Wetenschappers hebben een 46.000 jaar oude parasiet weer tot leven gewekt, ingevroren in Siberische permafrost

Stelt u zich eens voor – een kleine rondworm, bevroren en vergeten in de Siberische permafrost, 46.000 jaar lang, toen de wereld nog vol was met wollige mammoeten en sabeltandtijgers. Dit kleine schepsel heeft nu, dankzij vindingrijke wetenschappers, een tweede kans op leven gekregen.

Slapend onder het ijs

Emeritus professor Teymuras Kurzchalia heeft ontdekt dat onze kleine vriend, ver van dood, eigenlijk een soort biologisch dutje deed, genaamd cryptobiose. In deze toestand vertraagt het metabolisme bijna tot stilstand, zodat het organisme kan overleven in barre omstandigheden.

“Het is net alsof je het leven op pauze kunt zetten, en dan weer op play drukt. Fascinerend, vind je niet?”, zegt Kurzchalia.

De heropstanding

Zo’n vijf jaar geleden ontdekte een team van Russische wetenschappers twee soorten rondwormen in de Siberische permafrost. Anastasia Shatilovich, een van deze onderzoekers, heeft twee van deze wormen weer tot leven gebracht door ze te wekken met water. Ze heeft vervolgens ongeveer 100 wormen meegenomen naar Duitsland voor verder onderzoek.

Een bijzonder overlevingsmechanisme

Bij nader inzien bleek onze held van een worm een overlevingsstrategie te delen met een andere soort rondworm, de Caenorhabditis elegans. Beide soorten maken een suiker genaamd trehalose, waardoor ze waarschijnlijk beter kunnen omgaan met bevriezing en uitdroging.

“Het is verbazingwekkend dat twee soorten die honderden miljoenen jaren van elkaar gescheiden zijn, dezelfde strategie gebruiken. Moeder Natuur blijft ons verrassen!”,

merkt Philipp Schiffer, onderzoeksgroepleider van het Instituut voor Dierkunde aan de Universiteit van Keulen, op.

Wat betekent dit voor ons?

Philipp Schiffer benadrukt dat we veel kunnen leren van deze bijzondere beestjes, vooral op het gebied van natuurbescherming.

“Door naar deze wormpjes te kijken, leren we misschien beter hoe we andere soorten kunnen beschermen, of op z’n minst wat we kunnen doen om ze te helpen overleven in de uitdagende omstandigheden van vandaag de dag”, zegt hij.

Een kleine held met grote lessen

De wederopstanding van deze oude rondworm toont aan hoe veerkrachtig het leven kan zijn, zelfs onder de meest extreme omstandigheden. Het herinnert ons ook aan het belang van het behoud van onze prachtige biodiversiteit in deze snel veranderende wereld. Deze kleine worm leert ons dat het leven soms verrassende manieren vindt om te overleven, en inspireert ons om beter voor onze planeet te zorgen.

Authentieke bronnen: washingtonpost.com

 

 

Scroll naar boven